Een onteigeningsplan is een plan dat de landmeter opstelt in opdracht van een overheidsinstantie om de grond of eigendommen van een individu of organisatie te onteigenen voor een openbaar doel. Zoals bijvoorbeeld de aanleg van een weg, spoorlijn, nutsvoorzieningen of andere publieke projecten.
Het onteigeningsplan beschrijft de locatie van de grond of eigendommen die onteigend worden. De landmeter stelt het plan op in samenspraak met de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het project. Vervolgens wordt het plan ter beoordeling en goedkeuring voorgelegd aan de rechtbank. De rechter zal dan een beslissing nemen over wettigheid van de onteigening en over de vergoeding die aan de eigenaar van de grond betaald moet worden.
Door de onteigening is de eigenaar verplicht om een zakelijk recht of deel van zijn perceel over te dragen aan openbaar domein. Hier vindt u alle voorwaarden waaraan de overheid moet voldoen.
Hoewel een onteigening voor sommigen ingrijpend kan zijn, wordt het vaak gezien als een noodzakelijk middel om projecten te realiseren die belangrijk zijn voor de maatschappij. Daarom is het belangrijk dat men het onteigeningsproces zorgvuldig uitvoert. Zodat de eigenaren van de grond of eigendommen een eerlijke compensatie ontvangen voor hun verlies.
Onteigeningsplan nodig?
Ben je op zoek naar een landmeter-expert, dan ben je bij Meetpunt Klingele aan het juiste adres. Als deskundige bezorgen wij jou een verzorgd en duidelijk plan. Vraag hieronder je offerte op maat aan en wij helpen je graag verder.