Meetpunt Klingele

Prekadastratie

HOME > LANDMEETKUNDE > Prekadastratie

Prekadastratie door een landmeter is een proces waarbij een voorlopige registratie wordt gemaakt van onroerend goed voordat het officieel wordt geregistreerd bij het kadaster.

 

Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen, zoals de eigenaar, de architect, de aannemer en de overheid op de hoogte zijn van de geplande eigendomsgrenzen en andere juridische aspecten van het project.

 

De landmeter zorgt voor een prekadastratie of voorlopige registratie van het onroerend goed waarbij de grenzen van het perceel en de locatie van eventuele gebouwen inmeet en vastlegt.

Prekadastratie
Voorbeeld van een prekadastratie

Hierna kan het kadaster de voorlopige registratie omzetten in een definitieve registratie. Hierbij wordt de eigendomsakte opgesteld en geregistreerd bij het kadaster.

 

Het prekadastratieproces is dus een belangrijke stap in het plannen en ontwikkelen van een bouwproject. Dit proces zorgt ervoor dat alle betrokken partijen op de hoogte zijn van de juridische aspecten van het project voordat de definitieve registratie plaatsvindt.

 

Zo is de prekadastratie van een appartement bijvoorbeeld verplicht om perceelnummers te bepalen. Ook wanneer je een perceel wenst te wijzigen of te splitsen, is een prekadastratie verplicht om zo een nieuw perceelnummer te bekomen bij het kadaster.

 

Een prekadastratie bij het kadaster gebeurt nadat het bijhorende plan, zijnde een basisakte, splitsingsplan of verkavelingsplan wordt opgemaakt. De aanvraag tot prekadastratie gebeurt tezamen met het indienen van het bijhorende plan.

 

Het kadaster wijst op haar beurt een nieuw identificatienummer toe aan het perceel. De wijziging van het betreffende perceel is pas volledig indien dit nieuw gereserveerd perceelnummer samen met het betreffende plan met de akte wordt verleden.

Prekadastratie aanvragen?

Wil je een prekadastratie aanvragen, dan ben je bij Meetpunt Klingele aan het juiste adres. Als landmeter bezorg ik jou een verzorgd en duidelijk plan. Vraag hieronder je offerte aan en ontvang jouw prijs op maat.

landmeter-expert