Meetpunt Klingele

Fotogrammetrie met drones

HOME > DRONE > Fotogrammetrie
Fotogrammetrie met drones: Creëren van 3D-modellen en Geografische Gegevens

Fotogrammetrie met drones is een geavanceerde techniek die het mogelijk maakt om nauwkeurige 3D-modellen en geografische gegevens te genereren door middel van luchtfoto’s. Drones kunnen beelden vastleggen vanuit verschillende hoeken en perspectieven. Door gebruik te maken van beeldverwerkingstechnologieën en software bekomt men gedetailleerde en realistische reconstructies van het landschap en objecten. Hierdoor bieden drones een krachtig instrument voor het verkrijgen van waardevolle inzichten en het ondersteunen van besluitvorming in diverse industrieën.

 

Het gebruik van drones voor fotogrammetrie biedt voordelen zoals hoge resolutie beelden, toegankelijkheid, nauwkeurigheid, flexibiliteit en data-analyse.

Drone fotografie
Voorbeeld van een luchtfoto
Proces van fotogrammetrie met drones

Het proces van fotogrammetrie met drones omvat verschillende stappen om nauwkeurige 3D-modellen te genereren:

  1. Vlucht: Voordat men de drone laat opstijgen, stelt de piloot een vluchtplan op om de gewenste gebieden vast te leggen. De drone beschikt over een hoogwaardige camera (afhankelijk van het doel van de opdracht) om beelden van hoge resolutie vast te leggen. De drone volgt een geprogrammeerde vluchtroute, waarbij systematisch foto’s worden genomen met overlappende beeldgebieden.
  2. Beeldverwerking: Nadat de foto’s zijn genomen, worden ze geüpload naar speciale fotogrammetriesoftware. Deze software gebruikt geavanceerde algoritmen om de overlappende beelden te analyseren en punten in het 3D-ruimte te identificeren. Door het vergelijken van de kenmerken en posities van deze punten, kan de software de structuur en vorm van het gefotografeerde object reconstrueren.
  3. Toepassingen: De gereconstrueerde 3D-modellen kan men gebruiken voor verschillende doeleinden. Ze kunnen worden geanalyseerd om metingen en volumeberekeningen uit te voeren, topografische kaarten te genereren, virtuele tours te creëren en nog veel meer. Deze gegevens kunnen waardevolle inzichten bieden voor diverse sectoren, zoals landbouw, bouw, stedenbouw, archeologie en milieumonitoring.
Voordelen van fotogrammetrie met drones

Fotogrammetrie met drones biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele methoden van gegevensverzameling.

  • Hoge nauwkeurigheid: Drones kunnen beelden vastleggen met een hoge resolutie en nauwkeurigheid. Hierdoor kan men gedetailleerde 3D-modellen genereren met meetbare precisie.
  • Efficiëntie: Het gebruik van drones maakt snelle en efficiënte gegevensverzameling mogelijk, vooral voor grote gebieden of ontoegankelijke locaties. Hierdoor kan het proces van gegevensverzameling en -analyse aanzienlijk worden versneld.
  • Kostenbesparing: Drones bieden een kosteneffectieve oplossing voor het verzamelen van gegevens. In vergelijking met traditionele methoden, zoals bemande vliegtuigen of terrestrische metingen.
  • Veiligheid: Door gebruik te maken van drones voor gegevensverzameling vermindert het risico op ongevallen en letsel. Aangezien niemand zich op riskante locaties hoeft te bevinden.

Drone piloot nodig?

Ben je op zoek naar een drone piloot, dan ben je bij Meetpunt Klingele aan het juiste adres. Als deskundige stippelen wij de ideale vlucht uit afhankelijk van jouw noden. Vraag hieronder je offerte op maat aan en wij helpen je graag verder.

Drone