Meetpunt Klingele

Basisakte

HOME > LANDMEETKUNDE > Basisakte
Basisakte

Van een appartement of gebouw in een mede-eigendom maakt de landmeter-expert een basisakte op. Kortom is dit de beschrijving van de privatieve en gemeenschappelijke delen. Aan ieder privatief deel is immers een bepaald aandeel van de gemeenschappelijke delen verbonden. 

 

Ten eerste zorgt de landmeter voor de bepaling van de verschillende aandelen in de gemeenschappelijke delen. Doordat het totaal aantal aandelen van de gemeenschappelijke delen standaard 1000 is noemt men dit ook ‘berekening van 1000-sten‘. Voor deze berekening neemt men de netto-vloeroppervlakte, de ligging (vb. oriëntatie) en de bestemming (vb. handelspand, garage) van het privatief deel in aanmerking. Zodoende duidelijkheid te scheppen wie er precies hoeveel moet bijdragen in de gemeenschappelijke lasten en kosten, zo vermijdt men latere discussies. 

 

Ten tweede kunnen we deze verdeling samen met de afbakening van de verschillende privatieve en gemeenschappelijke delen doorgeven aan het kadaster in de vorm van een prekadastratie.

 

Tot slot maakt de landmeter-expert een met redenen omkleed verslag op. Dit bevat de uitleg over de berekening van de aandelen (1000-sten) en de uiteindelijke verdeling, hoeveel aandelen van de gemeenschappelijke delen er per privatief verbonden zijn. 

Is er vroeger reeds een basisakte opgemaakt dan kan deze altijd gewijzigd worden via notariële akte. Het kan gaan over een wijziging van de aandelen in de gemeenschappelijke delen, een wijziging van de afbakening van een privatief deel, … Zodoende heeft elke mede-eigenaar het recht om een wijziging  voor te stellen op de algemene vergadering.

Basisakte nodig?

Ben je op zoek naar een landmeter-expert, dan ben je bij Meetpunt Klingele aan het juiste adres. Als deskundige bezorgen wij jou een verzorgd en duidelijk plan. Vraag hieronder je offerte op maat aan en wij helpen je graag verder.

landmeter-expert