Asbest is een groep van zes natuurlijk voorkomende mineralen die bestaan uit vezels van silica en andere chemicaliën. De vezels van asbest zijn zeer sterk en hittebestendig, daarom werd het vaak gebruikt in bouwmaterialen, zoals dakbedekking, isolatie en verf. Men gebruikte asbest ook in veel andere producten, zoals auto-onderdelen en kleding.
Het gebruik van asbest is echter niet zonder gevaren. Wanneer asbestvezels worden ingeademd, kunnen ze zich nestelen in de longen en leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals asbestose (een longziekte) en longkanker. Daarom is het gebruik van asbest in vele landen verboden of sterk beperkt.
Hoe asbest herkennen?
Er zijn enkele manieren waarop u asbest kunt herkennen:
- Visuele inspectie: Asbestvezels zijn te klein om met het blote oog te zien, maar sommige asbesthoudende materialen hebben een specifiek uiterlijk. Bijvoorbeeld, asbestcementplaten hebben vaak een geruit patroon en asbesthoudende isolatie is vaak bruin of grijs van kleur en heeft een schubbenachtige textuur.
- Labo test: Er zijn laboratoria die asbestanalyses uitvoeren. Dit kan door een monster te nemen van het verdachte materiaal en het onder een microscoop te bekijken, of door het monster chemisch te analyseren.
- Gebruik van inspectie-camera’s: Er zijn speciaal ontwikkelde camera’s die in staat zijn om asbestvezels te detecteren. Deze camera’s gebruiken ultraviolette of infrarood licht om de vezels te laten oplichten, waardoor ze zichtbaar worden.
Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen wanneer u vermoedt dat een product of materiaal asbest bevat. Het verwijderen van asbest is een gecompliceerd proces, hiervoor kan u beroep doen op gespecialiseerde bedrijven.
Er zijn zes soorten asbest die natuurlijk voorkomen: chrysotiel, amosiet, crocidoliet, tremoliet, actinoliet en anthophylliet. Deze zes soorten asbest worden onderverdeeld in twee categorieën: serpentijnen en amfibolen.
- Serpentijn: Chrysotiel is het meest voorkomende type asbest, het betreft 95% van alle asbest. Het is een vezelachtig, krullend of gewonden type asbest.
- Amfibool: Dit type asbest is minder voorkomend en betreft ongeveer 5% van alle asbest. Amosiet en crocidoliet zijn de twee meest voorkomende amfibolen asbest. Amosiet is een bruin of bruingrijze, glanzende stof met een rechte structuur. Crocidoliet is een blauwe of bruine, glanzende stof met een rechte structuur. Tremoliet, actinoliet en anthophylliet zijn minder veel voorkomende typen van amphibolen asbest, hoewel ze vaak als verontreiniging voorkomen in andere asbestmineralen.
Van deze verschillende soorten asbest, is chrysotiel het minst gevaarlijk, maar alle soorten asbest kunnen de gezondheid aantasten als ze worden ingeademd. Bovendien kunnen de gevaren van asbest pas na vele jaren na de blootstelling tot uiting komen. Daarom is het belangrijk om zo voorzichtig mogelijk om te gaan met het materiaal en alle blootstelling te vermijden.
Asbestattest nodig?
Ben je op zoek naar een asbestdeskundige, dan ben je bij Meetpunt Klingele aan het juiste adres. Als deskundige maken wij voor jouw woning een competent asbestattest. Vraag hieronder je offerte op maat aan en wij helpen je graag verder.